Hulp in de Bibliotheek

Heb je een vraag over de Bibliotheek? Vind hier je antwoord.


Naar de Bibliotheek

Is de Bibliotheek telefonisch bereikbaar?

Ja, de Bibliotheek is telefonisch bereikbaar op 📞0172 - 475 771 (op maandag van 13.00 - 17.00 en op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00)

Wat zijn de openingstijden van de Bibliotheek?

Op de homepage van deze website zie je welke bibliotheekvestigingen op dit moment geopend zijn. Ook zie je daar een directe link naar de pagina openingstijden.

Wat zijn zelfbedieningsuren?

Tijdens de zelfbedieningsuren kun je zelfstandig materialen zoeken, lenen en inleveren. Ook kun je boeken, kranten en tijdschriften lezen. Werken of studeren is ook mogelijk, waarbij je de gratis WiFi kunt gebruiken. Let op: je kunt geen vragen stellen, niet printen, en de computers in de Bibliotheek zijn niet beschikbaar.

Wat is het adres van mijn vestiging?

De adresgegevens van al onze bibliotheekvestigingen vind je op de pagina adressen en openingstijden.

Is de Bibliotheek bereikbaar via het Openbaar Vervoer?

Ja, de meeste vestigingen zijn bereikbaar via Openbaar Vervoer. Kijk bij adressen en openingstijden voor de routebeschrijving naar de gewenste bibliotheekvestiging.

Kan ik in de Bibliotheek terecht zonder lidmaatschap?

Jazeker, iedereen is welkom in de Bibliotheek, ook zonder lidmaatschap. Je kunt studeren, gebruikmaken van de computers en de wifi, printen en kopiëren, kranten en tijdschriften lezen, gebruikmaken van de collectie, genieten van de horeca (in de vestiging Alphen Centrum) en andere mensen ontmoeten. Bekijk per vestiging welke faciliteiten beschikbaar zijn.

Als je boeken of andere materialen mee naar huis wilt nemen, dan is een lidmaatschap wel noodzakelijk. Bekijk dan onze tarievenfolder met de verschillende abonnementen. 

Is de Bibliotheek toegankelijk voor rolstoelen?

Op de pagina Adressen en Openingstijden vind je informatie over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de verschillende bibliotheekvestigingen

Ik kan niet zelfstandig naar de Bibliotheek komen. Is er een haal- en brengservice?

Ja, die service heet Bibliotheek aan Huis en is voor iedereen die niet meer zelfstandig naar de Bibliotheek kan komen.


WiFi en huisregels

Kan ik gratis internetten in de Bibliotheek?

Tijdens de openingsuren kun je met een eigen laptop, tablet of smartphone gebruikmaken van gratis wifi. Vraag aan de medewerker bij de balie om het wifi-wachtwoord. Wil je gebruikmaken van een computer in de Bibliotheek, dan zijn er wel kosten verbonden aan het gebruik van internet.

Bekijk per vestiging of er wifi beschikbaar is, actuele tarieven vind je in de tarievenfolder.

Gelden er huisregels in de bibliotheekvestigingen?

Ja, voor al onze vestigingen zijn deze huisregels van toepassing.


Deelnemen aan activiteiten

Wat is er te doen in de Bibliotheek?

De Bibliotheek heeft een uitgebreide programmering op het gebied van taal en verhaal, duurzaamheid en erfgoed. Deze activiteiten zijn voor allerlei doelgroepen. Een overzicht van deze activiteiten vind je in de agenda. Gebruik de zoekfunctie als je specifiek naar iets op zoek bent. 

Moet ik lid zijn om deel te kunnen nemen?

Nee, dat hoeft niet. De activiteiten zijn voor leden en niet-leden. We nodigen juist ook niet-leden van harte uit om kennis te maken met de programmering van de Bibliotheek en deel te nemen aan de activiteiten.

Welke service heeft de Bibliotheek voor leesclubs?

Meer informatie over onze dienstverlening aan leesclubs is te lezen op de pagina Leesclubs.

Hoe reserveer ik kaarten?

Niet voor alle activiteiten hoef je je aan te melden of kaarten te reserveren. Als dat wel zo is, dan staat in de agenda bij de betreffende activiteit vermeld hoe je dat moet doen.

Kan ik mijn reservering annuleren?

Een reservering annuleren kan door een mail te sturen of telefonisch via 📞  0172 - 475 771 (op maandag van 13.00 - 17.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur)

Zijn er regels voor het maken van foto en/of filmopnamen tijdens activiteiten?

De bibliotheek maakt tijdens sommige activiteiten gebruik van foto’s en/of videobeelden. Je kunt tijdens het bestelproces van een activiteit zelf toestemming geven voor het maken en gebruiken van beelden waar je herkenbaar op staat. Bekijk hier de uitleg en voorwaarden. 


Gebruik maken van de computer

Wat kan ik doen op de computer in de Bibliotheek?

In de Bibliotheek kun je gebruikmaken van de publiekscomputers, voor internet of voor het werken met programma's in MS Office. Bovendien heb je op de computers in de Bibliotheek exclusief toegang tot digitale bronnen die je kunt raadplegen. Via deze bestanden kun je zoeken naar actuele informatie in binnenlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften, literaire bestanden met recensies en uittreksels, consumenteninformatie en online luisteren naar muziek. Een aantal van deze digitale bronnen zijn ook vanuit huis te raadplegen.

Hoe kan ik gebruik maken van de computer?

Als je wilt werken op een publiekscomputer in de Bibliotheek, dan kun je inloggen met je lenerspas. Als je geen lid bent, kun je een bezoekerspas krijgen bij de balie. Op deze bezoekerspas kun je een tegoed zetten.

De kosten voor het gebruik van internet bedragen €1,00 per uur.

Wat kost het computergebruik?

De kosten voor het gebruik van internet bedragen €1,00 per uur als je gebruik maakt van één van de computers in de Bibliotheek. Als je je eigen apparatuur gebruikt, kun je inloggen op het wifi netwerk, dit is gratis. Kijk of de vestiging die je wilt bezoeken de beschikking heeft over wifi.

Ik ben geen lid van de Bibliotheek, kan ik toch gebruikmaken van de computer?

Ja, dat kan. Je kunt hiervoor bij de balie een bezoekerspas krijgen waarop je een tegoed kunt zetten. De kosten voor het gebruik van internet bedragen €1,00 per uur.

Met je eigen apparatuur inloggen op het wifi-netwerk is gratis.

Wat kost het printen en kopiëren?

Niet in alle vestigingen is het mogelijk om te printen en te kopiëren. Kijk bij Adressen en Openingstijden of de vestiging die je wilt bezoeken print- en kopieerfaciliteiten heeft. De actuele tarieven voor printen en kopiëren zijn te vinden in de tarievenfolder.

Kan ik vanuit huis printen?

Ja, dat kan. Je kunt vanuit huis al een printopdracht geven. Dit doe je via de volgende link: https://bibliotheekrijnenvenen.easyaccountplus.nl. Hiervoor heb je wel een lidmaatschapsnummer of bezoekerspas van de Bibliotheek nodig. Je printopdracht blijft 24 uur bewaard. Tijdens je eerstvolgende bezoek aan de Bibliotheek scan je je pas bij de printer en wordt je printopdracht verwerkt. Kijk wel eerst bij Adressen en Openingstijden of de vestiging die je wilt bezoeken print- en kopieerfaciliteiten heeft.