Kunstproject

Activiteiten

Onderlinge Verbondenheid

Kunstenaar Femke van Gemert heeft voor een aantal vestigingen van Bibliotheek Rijn en Venen kunstwerken gemaakt van textielafval. Van Gemert wil met haar werk mensen bewust maken van hun eigen textielconsumptie.

Van Gemert heeft inwoners uit het werkgebied van Bibliotheek Rijn en Venen nauw betrokken bij de ambachtelijke vervaardiging van deze kunstwerken. Zo hebben inwoners en kunstenaar intensief samengewerkt bij het sorteren van de kleding op kleur, het knippen en naaien van de kleding, en het touwen twisten en vlechten. Op die manier hebben inwoners bijgedragen aan de groei van de kunstwerken, waarin ze hun eigen gerecyclede kledingstukken wellicht nog herkennen.

Van Gemert geeft gebruikte kleding nieuw leven als verbindend element: met de natuur, met de Bibliotheek en met elkaar.

Bekijk de bouw van Het Nest in deze timelapse-video!


De werken

Het Nest

Voor Bibliotheek Alphen-Centrum maakte Femke van Gemert Het Nest, een groot kunstwerk op de eerste verdieping.

Het Nest is geïnspireerd op nesten van vogels, gemaakt van takjes en bladeren die vogels overal vandaan pikken, zoals mensen in de Bibliotheek kennis en informatie oppikken die hun geest verrijkt.

De Krioelende Klimmer

De Krioelende Klimmer, het kunstwerk in Bibliotheek Boskoop, bestaat uit meerdere delen die in het trappenhuis van de Bibliotheek en op verschillende plekken op de begane grond hangen.

De Krioelende Klimmer is geïnspireerd op het krioelen van takken, wortels en bloemen.

Welig Tieren

Ook het kunstwerk in Bibliotheek Hazerswoude-Rijndijk, Welig Tieren - Blauw, Rood, Groen en Paars, bestaat uit een aantal onderdelen die op diverse plekken in de Bibliotheek te zien zijn.

Welig Tieren is geïnspireerd op de groei van planten, zoals kennis groeit en bloeit bij bezoekers van de Bibliotheek.


Community Art

De eerste stap in het maakproces was een lokale inzameling van textiel voor de kunstwerken. Daarnaast werd, in samenwerking met Stichting Kringloop Alphen aan den Rijn, kleding verzameld. Alleen al in Het Nest, het kunstwerk in Bibliotheek Alphen-Centrum, is ongeveer vierhonderd kilo lokaal textielafval verwerkt! Na de eerste textielverzameling volgde het selecteren van kleding en de kleding op kleur sorteren. Ook werden verschillende workshops gegeven, zoals het naaien, touwen twisten en vlechten van de oude kleding. Tot slot werden de kunstwerken in elkaar gezet en verfijnd.

Het eindresultaat is een aantal kunstwerken dat samen met inwoners uit Alphen aan den Rijn, Boskoop en Hazerswoude-Rijndijk is gemaakt: Community Art.

Vlechten

Knopen

Bevestigen


Onderlinge Verbondenheid is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Alphen aan den Rijn, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SBH Fonds, het Toos Looman Fonds en de VriendenLoterij.