Kunstproject

Activiteiten

Onderlinge Verbondenheid

Kunstenares Femke van Gemert heeft voor een aantal vestigingen van Bibliotheek Rijn en Venen kunstwerken gemaakt van textielafval. Van Gemert wil met haar werk mensen bewust maken van hun eigen textielconsumptie. Ze geeft gebruikte kleding een nieuw leven als verbindend element. Jong en oud heeft meegewerkt tijdens verschillende fasen in het maakproces van het kunstwerk.

Bekijk de bouw van Het Nest in deze timelapse-video!


Community Art

De eerste stap in het maakproces was een lokale inzameling van textiel voor de kunstwerken. Daarnaast werd, in samenwerking met Stichting Kringloop Alphen aan den Rijn, kleding verzameld. Alleen al in Het Nest, het kunstwerk in Bibliotheek Alphen-Centrum, is ongeveer vierhonderd kilo lokaal textielafval verwerkt! Na de eerste textielverzameling volgde het selecteren van kleding en de kleding op kleur sorteren. Ook werden verschillende workshops gegeven, zoals het naaien, touwtwisten en vlechten van de oude kleding. Tot slot werden de kunstwerken in elkaar gezet en verfijnd.

Het eindresultaat is een aantal kunstwerken dat samen met inwoners uit Alphen aan den Rijn, Boskoop en Hazerswoude-Rijndijk is gemaakt: Community Art.

Ontwerpproces

Textiel sorteren en verven

Stroken maken

Workshop touwtwisten in Bibliotheek Boskoop

Vlechten

Knopen

Bevestigen


De werken

In Bibliotheek Alphen-Centrum heeft Femke van Gemert Het Nest gemaakt, een groot kunstwerk op de eerste verdieping.

In Bibliotheek Boskoop heeft Van Gemert De Krioelende Klimmer gemaakt. Dit kunstwerk bestaat uit meerdere delen die in het trappenhuis van de Bibliotheek en op verschillende plekken op de begane grond hangen.

In Bibliotheek Hazerswoude-Rijndijk heeft Van Gemert Welig Tieren - Blauw, Rood, Groen en Paars gemaakt. Dit kunstwerk bestaat uit verschillende onderdelen die op verschillende plekken in de Bibliotheek hangen.


Onderlinge Verbondenheid is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Alphen aan den Rijn, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SBH Fonds, het Toos Looman Fonds en de VriendenLoterij.