Kunstproject

Activiteiten

In december 2020 start Bibliotheek Rijn en Venen met het kunstproject Onderlinge Verbondenheid. De opzet en de uitvoering van dit project is gericht op verbinding, lokale verankering en talentontwikkeling. Het resultaat zal bestaan uit kunstwerken die samen met de inwoners worden gemaakt: een community art project.

Naast het feit dat dit project zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de bibliotheek én met elkaar, brengt het inwoners op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst en cultuur, en duurzaamheid. 

We starten in Alphen Centrum. Het kunstwerk wordt gemaakt onder begeleiding van kunstenaar Femke van Gemert. Het werk krijgt de vorm van een nest en wordt een absolute blikvanger in de nieuwe centrale bibliotheek. Femke van Gemert laat zich in haar ontwerp inspireren door de veelzijdigheid en de organische vormen van het plantenrijk. 

Nadat het kunstwerk in Alphen Centrum is afgerond, wordt het project uitgebreid naar de vestigingen in Hazerswoude Dorp, Hazerswoude Rijndijk en Boskoop. Op deze locaties zal een kleiner kunstwerk gemaakt worden in dezelfde stijl en met dezelfde werkwijze. 

Het volledige project neemt 1,5 jaar in beslag en wordt afgerond in 2022. 

Dit is Femke van Gemert

Na jarenlang als ontwerper en trendvoorspeller in de mode- en interieurwereld gewerkt te hebben, besloot Femke anders met textiel om te gaan. Als Waste Textile Artist heeft ze sindsdien een sterke focus op de herwaardering en schoonheid van gebruikt en afgedankt textiel. Hergebruik en imperfectie en aantasting door tijd zijn terugkerende thema’s in haar werk. 

Lezing terugkijken?

Op 16 december jl. was Femke in de Bibliotheek voor een lezing. Hierin vertelde ze over de impact van de textielindustrie en consumptie op mens en planeet. Zij toonde hoe dat invloed heeft gehad op haar keuze om alleen met afgedankt en gebruikt textiel te werken. Ook vertelde ze hoe de natuur haar inspireert. De lezing Van Textielafval tot Kunst is terug te kijken via ons YouTube kanaal.

Iedereen doet mee

Jong en oud zullen de komende maanden werken aan het kunstwerk. Hiervoor wordt ingezameld textiel van Alphenaren gebruikt dat beschikbaar is gesteld door Stichting Kringloop Alphen. Kleding uitzoeken en op kleur sorteren. Workshops naaien, touwtwisten en vlechten. Het kunstwerk maken en verfijnen. Fashion swaps en exposities. De voortgang van het kunstwerk is natuurlijk live te volgen via de website en onze sociale media kanalen.