Rozententoonstelling

Gepubliceerd op: 8 april 2022 10:00

Van 8 april t/m 31 mei 2022 - Geïnspireerd door het thema van de Boekenweek 2022 “Eerste Liefde” vatte voormalig coördinator exposities bij Bibliotheek Rijn en Venen Patricia Lärche het idee op om een expositie met als thema rozen in de vestiging van de Bibliotheek in Boskoop op te zetten. Ze vroeg fotograaf Peet Hiddink of ze foto’s met thema rozen had en zette ook een vraag uit bij Bert Verboon van Stichting Alphen Art. Die droeg twee mogelijke exposanten aan met schilderijen van rozen in hun portfolio. Zo ontstond er een groepsexpo bestaande uit schilderijen en foto’s.

Achtergrondinformatie

Het rozenthema keert terug in een nieuwe audiotour op de audiokanaal van de Bibliotheek op Spotify genaamd ‘Liefde die over rozen gaat’. Deze tour is eind februari in première gegaan tijdens Zin in Zondag. De maker van de tour is Annet Breure (www.plantenverhalen.nl). De tour spreekt het meest tot de verbeelding als je hem luistert in het Rosarium in Boskoop. Dit park is vrij toegankelijk en ligt tegenover het station van Boskoop. De tour duurt ca. 45 minuten tot 1 uur. Meld je aan via de website van de Bibliotheek en ontvang de PDF met achtergrondinformatie bij de luisterfragmenten in de audiotour. Op Spotify kun je de tour van tevoren downloaden op je telefoon, via de link die vermeld staat in de PDF.

Annelies van Wijk-Lammers

Annelies van Wijk-Lammers exposeert haar werk regelmatig en nu dus hier in de bibliotheek met olieverfschilderijen. Inspiratie voor haar schilderijen haalt ze uit de natuur, ze maakt graag landschappen, bloemen en een enkele keer een stilleven. Haar werk is meestal realistisch uitgevoerd. Ze heeft verschillende rozenschilderijen, wat hier tentoongesteld is vormt een selectie daarvan.

“Rozen schilderen vindt ik heel erg leuk. De gele roos stond ooit in mijn tuin, heerlijk geurend en de rode zat in een boeket. Het schilderij met de witte lijst heb ik Overwinning genoemd. Vanuit allerlei vormen verschijnen uiteindelijk rozen.”

Annelies heeft meerdere jaren les gehad bij verschillende docenten in Parkvilla in Alphen aan den Rijn en bij de Volksuniversiteit in Leiderdorp. Ze is lid en gastvrouw van de STA galerie en van de Leidsche Mondialen die onlangs een eigen pand hebben gekregen aan het Korte Galgenwater 21, de voormalige stadstimmerwerf (1612) in Leiden.

Voor meer informatie over haar en haar werken, zie www.penseel.wordpress.com.

Peet Hiddink

“De roos is natuurlijk een bekend symbool van ‘de liefde’! Maar daarnaast zie ik de roos ook als een bloem die ons troost kan bieden, verzachting en warmte. Daarnaast belichaamt de roos voor mij onder andere elegantie, schoonheid, puurheid en oprechtheid ( oprechte liefde). Een roos kan niet alleen onze ogen openen, maar ook onze harten en zelfs ontroeren!

Het thema ‘bloemen’ loopt al 25 jaar als een soort ’rode draad’ door mijn fotografisch werk heen. Voor wat betreft deze foto’s, heb ik gekozen voor drie verschillende impressies van rozen.
Allereerst wil ik een foto laten zien (crèmekleurige roos(rozen) met libelle) die een romantische sfeer ademt.
Daarnaast is er een foto met rozenbogen met vele bloeiende roosjes, gemaakt in een Engelse tuin. Deze foto laat de impact en uitbundigheid zien van een grote hoeveelheid tegelijk bloeiende rozen. Samen met het fonteintje roept ze een nostalgische, romantische sfeer op.
Op nog een andere foto is een roos te zien, waarbij het niet zo duidelijk is dat het om een roos gaat. Ik associeer de blaadjes van haar bloem met lange halsjes en kopjes van vogeltjes. Dat beeld roept het in ieder geval bij mij op. Dit is een foto met een moderne, haast abstracte uitstraling.
De vele soorten rozen blijven mij boeien. Elk jaar komen er weer honderden nieuwe variëteiten bij en kunnen we blijven genieten van hun prachtige vormen, kleuren en geuren!

Peet Hiddink studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en specialiseerde zich met name in de vormgeving en interieurarchitectuur uit de arts & crafts, art nouveau en art deco periode. Zij geeft cursussen en lezingen op dit gebied en organiseert rondleidingen en excursies.
Haar interesse voor de fotografie ontstond al als kind, maar pas in de jaren '90 ging zij zich doelgerichter met de fotografie bezighouden. In 1996 en 1997 volgde zij een opleiding en enkele cursussen aan de Fotoacademie te Amsterdam.
Zij legde zich in eerste instantie toe op reisreportages, waarin naast landschap, architectuur en stillevens vooral het straatbeeld haar boeide. Allerlei mensen in vele verschillende culturen werden vastgelegd op de gevoelige plaat, zowel in kleur als in zwart-wit. Het maken van reisreportages beoefent zij nog steeds met veel passie. Ook het fotograferen van bloemen heeft al vanaf de jaren '90 haar aandacht, wat resulteerde in meerdere exposities. De laatste tijd houdt zij zich veel bezig met natuur- en landschapsfotografie. Tevens maakt zij regelmatig in opdracht portretfoto's (b.v. kinder- en familieportretten).
Sinds 2008 is zij lid van de Kunstenaarsvereniging Arti-Shock te Rijswijk.

Heeft u belangstelling voor één van de foto’s, neem dan gerust contact op
via haar website (www.artePHoto.nl) of via mailadres p.hiddink@kpnplanet.nl

Ruben van Veen

De Goudse kunstenaar Ruben van Veen maakt tekeningen, schilderijen en werken op strokarton in een figuratief intuïtieve werkwijze waarbij het onderbewuste een belangrijk onderdeel is het creatieve proces. Veelal verschijnen figuren en dieren in zijn werk.
Daarnaast maakt hij stillevens in eenzelfde vlotte schilderstijl waarbij het gaat om het schilderplezier wat zich uit in een uitbundig kleurenpalet. De twee hier getoonde schilderijen maken onderdeel uit van zijn kleurrijke oeuvre. Het schilderen van bloemen is voor de kunstenaar een manier om gevoel te krijgen hoe kleuren op elkaar reageren en hoe de verf zich gedraagt tijdens het schilderen.
Zoals hij zelf zegt: “Het is een uiting van plezier. Vanuit een abstracte verfklodder ontstaat er geleidelijk aan een herkenbare bloemschildering. Telkens verwonder ik mij weer over zoveel moois uit de natuur en beleef ik de enorme aantrekkingskracht die het heeft. Het schilderij wordt dan een ode aan de bloem”.

Ruben van Veen (1960) volgde teken- en schilderlessen aan de Volksuniversiteit te Gouda en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij exposeert sinds 1992. Zijn werk is opgenomen in museale en particuliere collecties.

Voor meer informatie: www.rubenvanveen.com