Groene inspiratiemarkt

Huis van Duurzaamheid

Zaaien voor de toekomst

Op zaterdag 22 april 2023 was de tweede editie van de Groene inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid. Tussen 10.00 en 15.00 uur konden bezoekers in de Bibliotheek ontdekken wat je zelf kunt doen om je leven groener, leuker, slimmer en toekomstbestendiger te maken.

Van eetbaar tuinieren tot tweedehands kleding en van afvalvrij leven tot energie besparen. Er was van alles te doen, te proeven, te vragen, uit te proberen en te winnen. Ook in 2024 gaan we deze markt weer organiseren!

Duurzame(re) leefstijl

Tijdens de markt was er inspiratie voor een duurzame leefstijl met minder afval en optimaal gebruik van grondstoffen. Tweedehands kleding en leuke cadeaus van gerecycled materiaal. Advies over tweedehands meubels en duurzame interieurstoffen. Zero waste producten die bij jouw leefstijl passen.

Klimaatbestendig wonen

Ook was er informatie met de juiste tools om je huis en tuin klimaatbesteding te maken. Aandacht voor de Steenbreekactie 'tegel eruit, plant erin'. Advies over energie besparen en het verduurzamen van je woning. Bijenhotels en een gratis klimaatbestendige ontwerpschetsservice voor je eigen tuin.

Lokaal, plantaardig eten

Informatie over een eetbare siertuin, wijktuin of voedselbos. Je kon lokale streekproducten proeven en meer ontdekken over gemeenschapslandbouw. Er waren eetbare planten met een biologisch keurmerk te koop. Proeverijtjes en advies over een verantwoorde overstap naar (vaker) vegetarisch of vegan eten.

Speciaal voor kids

De hele dag waren er leuke inloopactiviteiten voor kinderen. Workshops 'Mini-kas bouwen' en 'Zaadbommen maken' in de Maakplaats. Een wobbelyoga playground, voorleesfeestjes over het klimaat en gratis schminken. Ook konden kids leren over de techniek van de toekomst en over waterbeheer met de watertafel.

Genieten voor iedereen!

Er waren bijna 30 kramen waar je kon ontdekken hoe leuk het kan zijn om je leefstijl te verduurzamen. Bij de green screen fotoshoot waande je je even in het oerwoud. In KADE 10 was livemuziek en kon je lekkere hapjes, drankjes en taart van DuDock proeven. Bij het 'Rad van Voortuin' werden leuke prijzen uitgedeeld.

Terugblik en vooruitblik

Astrid Huigsloot Fotografie maakte een fotoreportage van de Groene inspiratiemarkt.

Ook in 2024 gaan we deze markt weer organiseren! Interesse in een samenwerking, vrijwilligerswerk, of weten wanneer de volgende markt is? Mail ons!


De Groene inspiratiemarkt 2023 werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alphen aan den Rijn en door een bijdrage van het Rabo Impactfonds.