• Activiteiten op school 2020-2021

  Waar de ene school graag aan de slag wil met woordenschat en leesplezier, heeft de andere school meer vraag naar activiteiten op het gebied van 21ste eeuwse vaardigheden. Onze leesmediaconsulenten werken altijd vraaggericht en op maat. Dus neem vooral contact op om eens vrijblijvend te praten over de wensen van jouw school.
  Een voorproefje van wat mogelijk is vind je hier.

  Afspraak maken? Mail naar: educatie@bibliotheekrijnenvenen.nl

 • Boekenwurm Matilda

  Hoi, ik ben Matilda. Ik ben een echte boekenwurm. Ik leen stapels boeken in de Bibliotheek. Hier vind je de boeken die ik deze keer de leukste vond!

 • de Bibliotheek op school

  De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis.

 • Opleiding tot leescoördinator PO

  In de cursus Open Boek leer je onder meer genres kennen in de jeugdliteratuur, de relatie kennen tussen technisch en begrijpend lezen en leesbevordering, het organiseren van een boekenkring, zinvol werken met informatieve boeken, het opstellen van een leesplan en het motiveren van het team.

  Duur: 5 dagdelen
  Data: 10 feb, 17 maart, 19 mei, 26 mei, 16 juni
  Locatie: Bibliotheek Alphen Centrum

  Kosten: €325 per deelnemer (incl. lesboek)

  Cursusleider: Liselotte Dessauvagie

  Wij raden aan om de cursus met twee leerkrachten per school te volgen. De tweede deelnemer van dezelfde school ontvangt €50 korting.

 • De meerwaarde van dBos in kaart

  De Monitor bestaat uit digitale vragenlijsten voor leerkrachten en lees-mediaconsulenten. De uitkomsten geven informatie over het leen- en leesgedrag van leerlingen, de leesmotivatie van leerlingen en het leesbevorderende gedrag van leerkrachten. 

  Op basis van de resultaten van de Monitor maken school en bibliotheek afspraken over de invulling van het leesbevorderingsbeleid. Elk jaar wordt er een meting uitgevoerd om de resultaten vast te stellen en zo nodig nieuwe afspraken te maken. De activiteiten rondom lezen en mediawijsheid kunnen op deze manier worden bijgestuurd.

Instructiefilm SchoolWise

Kinderen doen je na

De digitale Bibliotheek: SchoolWise

Met de digitale Bibliotheek op school maken we lezen nog leuker! Reserveer je bibliotheekboeken met één druk op de knop in de veilige online omgeving.