Volwassenen

Voor leden en niet-leden

KIJKEN

• 'Om die liefde gaat het'. Uit de laatste Memory Express: documentaire over dominee Pieter van den Beukel met alzheimer (NPO Start, Kruispunt).
  • Why I Love This Book. Hier vind je alleen maar positieve boekentips, van lezers en schrijvers, in video’s van één minuut.
  • Picl is een initiatief van mensen die gek zijn op Nederlandse cinema en arthousefilms. Tegen betaling kun je hier arthousefilms zien.

LUISTEREN

• Online bibliotheek: e-books en luisterboeken. De online Bibliotheek heeft meer dan 28.000 e-books en ruim 3.600 luisterboeken. Het aanbod wisselt, zodat we steeds verrassende titels kunnen bieden. Hiervoor maken ze afspraken met uitgevers over online uitlenen.
  • Speciaal voor iedereen die thuis moet blijven hebben ze extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Er zijn ook gratis titels die iedereen kan luisteren, ook als ze geen bibliotheeklid zijn.
  • En verder: De grote vriendelijke podcast.
  • Bibliotheek Zuid-Kennemerland: BibliotheekCast. De podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. De eerste aflevering gaat over voorlezen. Ze geven je tips hoe je fantastisch kunt voorlezen. Want dat is zoveel meer dan een tekst hardop uitspreken! In de andere podcasts hoor je meer over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
  • De beste Nederlandstalige podcasts.
  • VPRO Podcasts. Of je nou van spanning, humor of journalistiek houdt: hier vind je een podcast voor elk moment. Daarnaast vind je hier de Podcastgids, met nog meer podcasttips.
  • NPO Radio 1 Boekenpodcast. Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen.
  • De Bourgondiërs (via radio Klara). In 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen. Download gratis de hele reeks als podcast.

LEREN

• Begrijpelijke informatie coronavirus – informatiekaart. Deze kaart legt de nieuwste maatregelen en adviezen van de overheid zo begrijpelijk mogelijk uit. Er zijn ook een mobielvriendelijke versie en vertalingen beschikbaar.
  • Delpher. Doorzoek miljoenen pagina’s uit (oud) Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, woord voor woord. Zo kun je bijvoorbeeld het nieuws lezen van je geboortedag.
  • Oefenen.nl is de plek waar je zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. En ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Als je thuis oefent is Oefenen.nl gratis.
  • Theorie.nl. Hier oefen je gratis voor je theorie-examen auto, motor of bromfiets.
  • Nationale AI-cursus. Gratis, voor alle Nederlanders. Omdat artificiële intelligentie (AI) essentieel is, nu én in de toekomst.
  • Nieuwscheckers. Feit of fake: Hoe check je of de coronaberichten die je leest waar zijn?

SAMEN LEZEN

• ThuisBieb -  Een app met 100 e-books, die voor iedereen, lid of (nog) geen lid van de Bibliotheek, beschikbaar zijn tot 10 mei.
  • quarantaine klassieker boekenclub. Sluit je aan bij de Mondo boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen.
  • Op Hebban lopen jaarlijks ruim honderd online leesclubs. Voor de fanatieke Hebbanbezoeker is het vaste prik om te kijken voor welke nieuwe titels je kunt inschrijven.
  • The Uncensored Library. In Minecraft is een censuurvrije bibliotheek geopend waarin iedereen zelf een boek kan maken en kan schrijven.

Alleen voor leden

• Uittrekselbank. Uitgebreide uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse literatuur en een groot aantal auteursportretten. Ook handig voor school!
  • LiteRom. Recensies van boeken en artikelen over schrijvers uit de Nederlandse literatuur, van wel meer dan 100 jaar oud.

LID WORDEN?

Een abonnement bij de Bibliotheek Rijn en Venen geeft je toegang tot een schat aan informatie. Ook nu de vestigingen gesloten zijn kun je gewoon lid worden. We sturen de gegevens om in te loggen in de online omgeving van de bibliotheek tijdelijk per e-mail toe.