Voor leden en niet-leden

• Voor alle nieuwsgierige jongeren die nu thuis zitten, ontwikkelde Hiphop in je Smoel in samenwerking met een aantal bibliotheken en Probiblio een unieke lockdown lesmethode. Rappers Ronnie Flex, Josylvio, Noname en Kendrick Lamar helpen je op weg in de vakken Nederlands, Engels, geschiedenis, maatschappijleer, beeldende vorming en natuurlijk muziek!
  • Boodschap van Vrijheidsspreker Angelique Houtveen over vrijheid t.o.v. muziek, Boodschap van Vrijheidsspreker Dieuwertje Blok met het onderduikverhaal van haar moeder en grootouders en de Boodschap van Vrijheidsspreker Charles Groenhuijsen.
  • De Voorleesgids: hier zijn links verzameld waar je gratis digitale kinderboeken kunt vinden! Ook voor ouders die niet goed Nederlands spreken. Juist voor hen zijn digitale kinderboeken met voorlesstem handig! De extra bestanden bij de lessen (werkbladen, fantasieverhalen) vind je hier. Gebruik het wachtwoord: Desteenendetijd
  • Flip en grote vriend. Een heel mooi en duidelijk informatief prentenboek gemaakt door Mattanja Nieuwburg en Jeroen Kluiver om aan (jonge) kinderen uit leggen wat Corona is.
  • 'Anne Frank' vlogt over tijd in Achterhuis in nieuwe YouTube-serie: Anne Frank als influencer dus? Het is een nieuwe en aansprekende manier om jonge mensen te bereiken met het levensverhaal van Anne Frank. Het videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen.
  • Klokhuis Masterclass. Leer een verhaal schrijven met tips van Anna Woltz.
  • Volg Hiphop in je Bieb op Instagram. Voor alle taalkunstenaars, verhalenvertellers en dromers. #jongerenplatform #urbanculture. Initiatief van Probiblio en bibliotheken Aanzet en Rotterdam.
  • AppLab. Welke apps zijn goed, spannend en innovatief en dus perfect voor je kind? Cinekid AppLab selecteert de beste apps.
  • ThuisBieb -  Een app met 100 e-books, die voor iedereen, lid of (nog) geen lid van de Bibliotheek, beschikbaar zijn tot 10 mei.
  • LuisterBiebSpeciaal voor iedereen die thuis moet blijven hebben ze extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Er zijn ook gratis titels die iedereen kan luisteren, ook als ze geen bibliotheeklid zijn.

KIJKEN

• SkillsDojo cursussen voor kids. Leuke en leerzame video's voor kinderen 6+. Robots, apps, Micro bit, programmeren, wetenschap en technologie.
  • Wepboek. Voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven.
  • BiebTV. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta maakt leuke filmpjes voor kinderen met boekentips en grappige sketches en informatie.
  • En verder: Lezen Nou
  • SchoolTV. Hier bekijk je digitale prentenboeken, voor peuters tot en met kinderen uit groep 6 van de basisschool.
  • Digibooks. Niet alleen heel veel leuke prentenboeken die voorgelezen worden, maar ook AVI-leesboekjes. Je kunt hierbij op niveau filteren.

LUISTEREN

LEREN

• Op Scholieren.com staan verfilmingen van boeken op de lijst. Let er wel op dat de film meestal verschilt van het boek!
  • Muiswerk.nl. 'Het ultieme leerplatform voor rekenen en taal'.
  • Op Tafeldiploma.nl kun je op een eenvoudige manier alle tafels oefenen.

Alleen voor leden

• Jeugdbibliotheek. Een website van de Koninklijke Bibliotheek, speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vind je inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.
  • Voor de allerjongsten heeft de KB naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via deze link op jeugdbibliotheek.nl
  • Ook op Jeugdbieb.nl is veel informatie over uiteenlopende onderwerpen te vinden, met websites, filmpjes en apps.
  • Yoleo. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels).
  • De Voorleeshoek. Hier bekijk je honderden voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar. De Voorleeshoek is tijdelijk drie weken gratis voor alle kinderen in Nederland. Een leuke & educatieve manier om de kinderen thuis te vermaken.
  • Bereslim. Dé aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor jonge kinderen. Op Bereslim bekijken leden voorleesfilmpjes van bekende prentenboeken voor kinderen van 2 tot 7 jaar.
  • Lezen voor de lijst. Zoek je een leesboek voor school? Met Lezen voor de lijst vind je het boek dat bij je past.

LID WORDEN?

Een abonnement bij de Bibliotheek Rijn en Venen geeft je toegang tot een schat aan informatie. Ook nu de vestigingen gesloten zijn kun je gewoon lid worden. We sturen de gegevens om in te loggen in de online omgeving van de bibliotheek tijdelijk per e-mail toe.