Taalbuddy project van start gegaan

Gepubliceerd op: 22 november 2017 11:56

Op 20 november is op het Groene Hart Leerpark, een VMBO in Alphen aan den Rijn, het pilotproject Taalbuddy van start gegaan. Een samenwerkingsverband tussen Bibliotheek Rijn en Venen en de school. Leerlingen uit de Internationale Schakelklas die wat extra begeleiding nodig hebben om het Nederlands onder de knie te krijgen, worden geholpen door hun Taalbuddy uit de tweede klas van het VMBO.

Voor de VMBO’ers is dit in het kader van hun maatschappelijke stage. Marieke Hulsbergen, unitleider op de bovenbouw van het Leerpark, benadrukt dat deze kinderen zelf voor deze stage gekozen hebben: “We willen natuurlijk wel dat ze gemotiveerd zijn.” De kinderen uit de Internationale Schakelklas (ISK) hebben een vluchtelingenachtergrond. Ze volgen op het Leerpark onderwijs dat erop gericht is dat ze na(gemiddeld) twee jaar kunnen doorstromen naar het regulier onderwijs. De zeven ISK-leerlingen krijgen ieder een eigen taalbuddy, met wie ze Nederlands gaan lezen en spreken. Dit gaan ze doen in de mediatheek op school. Hier staat naast de “gewone” boeken ook materiaal speciaal bedoeld voor leerlingen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen.

In Alphen aan den Rijn bestaat al een project Taalmaatje, via Taalhuis Rijn en Venen en de openbare bibliotheek. Alle begeleiders zijn in dat project echter volwassenen, met wie de kinderen uit de ISK moeilijker een band kunnen opbouwen. Met hun leeftijdsgenoten uit het Taalbuddy-project zullen ze makkelijker overeenkomsten kunnen vinden. Het is voor de ISK-kinderen belangrijk om aansluiting te krijgen met Nederlandse leeftijdsgenoten, omdat ze in hun dagelijks leven (vooral als ze nog niet lang in Nederland zijn) erg weinig met Nederlandstaligen in aanraking komen.

De start is nu vooral gericht op samen lezen en samen praten, wellicht dat het project ook nog een vervolg krijgt met andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een Junior Taalcafé.