Gezocht: Coördinator VoorleesExpress

Gepubliceerd op: 18 oktober 2018 10:34

De VoorleesExpress Rijn en Venen stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 3 en 8 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis. 20 weken lang komt er een voorlezer bij gezinnen thuis samen met de ouders voorlezen. Zo worden de ouders in staat gesteld om de taalontwikkeling van hun kinderen op hun eigen manier te stimuleren. Voor het begeleiden en koppelen van de voorlezers aan de gezinnen is Bibliotheek Rijn en Venen op zoek naar coördinatoren voor Alphen aan den Rijn, Boskoop, Kaag en Braassem en Zoeterwoude.

Coördinator Edda aan het woord

Edda is nu meer dan een jaar coördinator bij de VoorleesExpress.  “Ik houd intakes bij de gezinnen die worden aangemeld. Je komt dus bij heel veel verschillende gezinnen thuis. Gezinnen uit Syrië, Polen, Afghanistan maar ook bij van origine Nederlandse gezinnen komt het voor dat kinderen een taalachterstand hebben. De gezinnen zijn altijd heel blij als je komt. De taal maakt het soms lastig om te communiceren maar met Google Translate komen we er altijd uit.” Na de intake wordt het gezin gekoppeld aan een door de bibliotheek getrainde voorlezer. “De eerste keer ga ik mee. Dat is fijn voor het gezin en de nieuwe voorlezer.  Halverwege ga ik nog een keer mee en aan het eind van de 20 weken. Dan maken we er een feestje van. Het kind krijgt een diploma en een verrassingstasje. Prachtig om te zien hoe trots het gezin is op zo’n diploma. Wat deze functie zo aantrekkelijk maakt is dat je je eigen tijd in kan delen en de verschillende werkzaamheden.”

Bijeenkomsten

Als coördinator begeleid je maximaal vijf voorlezers. Twee keer per seizoen organiseer je een bijeenkomst waarin de voorlezers ervaring kunnen uitwisselen en je ze bijpraat over de nieuwste ontwikkelingen en geschikte boeken. Zelf word je ook begeleid door de projectleider van de VoorleesExpress van Bibliotheek Rijn en Venen en kom je ook bijeen met de andere coördinatoren om ervaring uit te wisselen. Lijkt het je leuk je organisatorische kwaliteiten en coachingsvaardigheden in te zetten? Neem contact op met Tineke Knoester via 0172-475771 of rijnenvenen@voorleesexpress.nl