Week van Lezen en Schrijven

Van 6 t/m 12 september 2021 is de Week van Lezen en Schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor kunnen ze problemen hebben op het gebied van werk, gezondheid, opvoeding en geldzaken. Belangrijk om daar iets aan te doen!

Brievenbusactie

Heb jij wel eens een brief ontvangen in onbegrijpelijke taal? Of een formulier moeten invullen waar je niets van begreep? Of ken je een website of folder met veel te veel moeilijke woorden?

Deel het met ons! Je kunt de voorbeelden inleveren in de speciale brievenbussen in de Bibliotheek. Maar je kunt ze ook mailen naar taalvraag@bibliotheekrijnenvenen.nl of een foto maken en appen naar 06-82148989.

Wij herschrijven de ingewikkelde tekst in eenvoudige taal en sturen deze terug naar de afzender met ‘Zo kan het ook!’

Workshop Touwtwisten

In de Bibliotheek in Alphen Centrum is een kunstwerk te zien: een heel groot nest dat gemaakt is van oude kleding. Om het kunstwerk af te maken, hebben we jouw hulp nodig.

Kom naar de speciale workshop op 8 september in Alphen Centrum! Dan gaan we samen aan de slag met touw twisten én kun je kennismaken met de medewerkers van ons Taalhuis. We beginnen om 10 uur, de toegang is gratis.

De droom van Koos Vervoort

Tijdens De droom van... praten we met mensen die hun droom gevolgd hebben. Op zaterdag 11 september is Koos Vervoort te gast.

Koos verborg jarenlang dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Maar inmiddels heeft hij zijn eigen boek geschreven. Wil je ontdekken hoe hij dit heeft bereikt?

Kom dan op 11 september naar De droom van... in de Kaleidoscoop in Nieuwkoop! Start is om 15.30 uur, de toegang is gratis.

Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten die het Taalhuis organiseert in en rond de Week van Lezen en Schrijven.

Tips voor eenvoudig en begrijpelijk communiceren

Een van de dingen die we kunnen doen in de aanpak van laaggeletterdheid is eenvoudig en begrijpelijk communiceren. Daarom delen we een aantal tips:

Tip 1

Tip 2